Tænk dig godt om, før du beslutter, om du skal træde ud af efterlønsordningen. Foto: Shutterstock
Nogle får mulighed for at gå på Tidlig Pension (Arne-pension). Foto: Shutterstock
19. maj 2021

Måske kan du få udbetalt din efterløn skattefrit

Hvis du er tilmeldt efterlønsordningen, kan du træde ud af den og få pengene kontant og skattefrit i 2022. Det har Folketinget bestemt. Det kan være en fordel for dig, hvis du får mulighed for at gå på Tidlig Pension (Arne-pension).

Måske har du mulighed for Tidlig Pension
Baggrunden for denne runde tilbagebetalingsmulighed af efterløn er, at tidlig tilbagetrækning – altså Tidlig Pension – vil være en mulig for en del af dem, der betaler til efterlønnen.

A-kassen vil i efteråret 2021 skrive ud til de medlemmer, som har mulighed for at få efterlønsbidraget betalt tilbage, om de nærmere regler.

Hvis du ikke har ret til Tidlig Pension
Har du ikke ret til Tidlig Pension og beslutter dig for at få din efterløn udbetalt, så skal du tænke dig om, for dermed er du ude af efterlønsordningen og de fordele, der følger med den.

Her er, hvad du fravælger
Når man vælger til, så vælger man som regel også fra.

Vælger du at få udbetalt dit efterlønsbidrag, fravælger du samtidig muligheden for at:

  • kunne gå på efterløn (i 2021 er den maksimale efterløn 19.322 kr. pr. måned før fradrag af pensioner og skat)
  • optjene en skattefri præmie, hvis du arbejder til pensionsalderen (fuld skattefri præmie i 2021 er 166.944 kr.)
  • få seniorjob (hvis du bliver arbejdsløs 5 år før pensionsalderen)

Så hvis du ikke føler dig helt sikker på, at du kan arbejde til din pensionsalder, så kan det være risikabelt at træde ud af efterlønnen.

Med en månedlig udbetaling før skat på op til næsten 20.000 kroner, hvis du kommer på efterløn, så vil du i løbet af 3 år på efterløn have fået næsten 720.000 kroner udbetalt før skat og fradrag for dine pensioner.

Beregn din efterløn
Du kan gå ind på Borger.dk og beregne din efterløn. Her er også et link til pensionsinfo, som er den letteste vej at få overblik over sine pensioner. Hvis du er i tvivl, så kontakt din a-kasse.

Eksperterne plejer at sige, at personer under 45 år formentlig ikke har den store fordel af at spare op til efterløn, mens fordelen øges, jo nærmere du kommer på efterlønsalderen.

Du har tid til at tænke dig om
Din a-kasse skal informere dig om muligheden for at få efterlønsbidragene udbetalt. Men de nærmere regler er ikke klar endnu. Så der går noget tid, før du hører fra din a-kasse. Dermed får du også god tid til at overveje, hvad der er bedst for dig.Her kan du læse mere om efterlønsordningen

borger.dk kan du læse mere om efterlønnen

Du kan læse mere om Tidlig Pension her: Nu er loven vedtaget: Alt du skal vide om Tidlig Pension (fagligsenior.dk)

Du kan også læse om efterlønnens historie her.