Morten og Anders
- Det, at vi snuser til flere forskellige erhverv, og at ikke to dage er ens, gør, at det fortsætter med at være interessant, siger Anders Lilja Frederiksen (tv). Foto: Grafisk Afdeling.
16. maj 2022

Fætrene Anders og Morten har været i branchen i 25 år, og elsker det stadig

Fætrene Morten Frederiksen og Anders Lilja Frederiksen var en del af det allerførste hold på uddannelsen til ejendomsservicetekniker i 1996. Det fortryder de ikke et sekund, for i dag glæder de sig fortsat over det arbejdsliv, uddannelsen gav dem adgang til.

Kaffen er brygget, og det er ikke morgenbrød, men drømmekage, der bliver serveret i et kælderlokale i andelsforeningen Søborgparken. Her er dagen nemlig for længst gået i gang hos fætrene Morten Frederiksen og Anders Lilja Frederiksen, der begge arbejder som varmemestre i hver sin afdeling i foreningen. De har sat tid af i kalenderen for at se tilbage på deres uddannelse og et arbejdsliv, de fortsat glæder sig over dagligt.

At de dengang begge valgte ejendomsserviceteknikeruddannelsen skyldtes flere ting. (Læs artiklen om ejendomsserviceteknikeruddannelsens historie her).

Vigtigt med papir på
Morten Frederiksen tog en HG og snusede til forskellige håndværksfag, men fandt sig ikke helt til rette nogen af stederne. Anders tog også en HG for så at påbegynde en uddannelse som datamatiker, som det hed dengang. Men det faldt ikke i hans smag:

- Det nye sorte var edb, og man skulle være datamatiker, men efter en måned foran skærmen vidste jeg, at det ikke var mig.

De valgte begge at kaste sig over ejendomsserviceteknikerfaget. Men først skulle de tage en uddannelse:

- Vi kommer begge fra familier, hvor man gerne ser, at man har papir på det, man har lavet. Og så gav uddannelsen mulighed for at få forskellig håndværksmæssig erfaring, lære om beboerkontakt og så videre, siger Anders.

Da Anders og Morten afsluttede uddannelsen, var det Anders, der stod for den afsluttende elevtale. Den handlede om fællesskab, husker Anders, og det er stadig vigtigt i arbejdslivet for dem begge i dag.

- På vores arbejdsplads gør man meget ud af at have et godt fællesskab – fx med forskellige sammenkomster, siger Anders.

Gik efter titlen som varmemester
Fætrene husker årene på uddannelsen som gode, og samtidig fik de begge en elevplads på deres nuværende arbejdsplads, hvor morfaren dengang arbejdede.

- Vi var begge heldige at få plads fra dag 1. Derefter shoppede vi rundt i forskellige afdelinger, til vi fandt vores plads. Vi havde begge for øje at blive varmemestre fra starten, og det lykkedes så, siger Morten.

Ingen af dem har overvejet at skifte branche siden. Og de fortæller begge, at det mest af alt skyldes jobbets alsidighed:

- Det, at vi snuser til flere forskellige erhverv, og at ikke to dage er ens, gør, at det fortsætter med at være interessant. Så skal du klippe hæk, så kommer der en vandskade, og så skal du lave et udflytningssyn. Man kan have lagt en masse planer for dagen, men det er vigtigt at være omstillingsparat, understreger Anders.

Den vigtige beboerkontakt
En ting er alt det håndværksmæssige, der fylder i fætrenes hverdag, men en anden ting, der er en mindst lige så tungtvejende arbejdsopgave, er beboerkontakten. Det fortæller Morten:

- Psykologi og konflikthåndtering var også en del af uddannelsen, og det har man også brug for, for man taler rigtig meget med beboere, og idet beboersammensætningen også har ændret til fx at bestå af flere udsatte borgere, er det en central del.

Samtidig er det vigtigt for fætrene, at beboerne føler sig trygge.

- En vigtig opgave for os er også at opdage det, hvis en beboer fx har været væk længe og få tjekket op. Vi er også en form for vagtværn i hverdagen, der skal få beboerne til at føle sig trygge, siger Morten.

Men mens det altid har været en vigtig opgave i mødet med beboerne, er der en anden, der er forsvundet helt ud af billedet:

- Før i tiden kunne man godt drikke en øl med beboerne, og den ældre generation kan stadig godt finde på at tilbyde det. I dag svarer man pænt ja tak og tager den med hjem, griner Anders.

Han skal skynde sig videre til et udflytningssyn, så dagen kan fortsætte i raskt tempo som sædvanligt.