Bo Kjærulf
- Mit indtryk af, hvorfor folk stadig vælger faget, er, at det er fordi, det er så alsidigt, siger formand for EFK Bo Kjærulf. Foto: privat.
16. maj 2022

Ejendomsserviceteknikeruddannelsen har nu 25 år på bagen

Det er nu 25 år siden, at de første ungdomslærlinge startede på ejendomsserviceteknikereuddannelsen. Den blev startet for at styrke faget – bl.a. lønmæssigt - og det er lykkedes. Nu håber formand for EFK Bo Kjærulf, at flere unge vil få øjnene op for fagets mange fordele.

At ejendomsserviceteknikereuddannelsen blev oprettet i midt halvfemsere skyldtes flere ting. Det fortæller Bo Kjærulf, der er formand for EFK samt formand for det lokale Uddannelses Udvalg på NEXT i Glostrup.

- Det startede med, at man gerne ville gøre det det til en faglært uddannelse, så man kunne organisere sig bedre og få et svendebrev samt en højere løn, fortæller han.

Da det i midt halvfemserne blev muligt at uddanne sig som ejendomsserviceteknikere, var det både erfarne håndværkere og unge, der valgte at starte på uddannelsen. (Læs artiklen om fætrene Anders og Morten, der var en del af det første hold på på erhvervsuddannelsen).

- Idet mange forskellige håndværksgrupper allerede reelt arbejdede med de opgaver, som ejendomsserviceteknikere gør, startede man først en merituddannelse op. Det var en måde at få skubbet det hele i gang.

Kort tid efter begyndte det første hold på den egentlige erhvervsuddannelse, hvor det faglige niveau lå en smule højere, fortæller Bo Kjærulf.

Håber flere vil tage uddannelsen
Mens det på de daværende merithold til at starte med måske handlede mest om at rekvirere et svendebrev, var det et mere aktivt valg for de unge, der startede på erhvervsuddannelsen. Men det var de samme ting, der tiltrak og i dag tiltrækker folk til faget, mener Bo Kjærulf.

- Mit indtryk af, hvorfor folk stadig vælger faget, er, at det er fordi, det er så alsidigt. Man bliver en slags multihåndværker og skal igennem mange forskellige håndværk under uddannelsen. På den måde er man i stand til at lave rigtig mange ting. Samtidig er der beboerkontakten, hvor man får en masse personlige evner i spil, siger Bo Kjærulf.

Han håber, at flere vil vælge at tage uddannelsen – enten som merituddannelse eller erhvervsuddannelse, da der fortsat er behov for ejendomsserviceteknikere og næsten ingen ledighed.

- Der er også en forholdsvis høj gennemsnitsalder i faget i dag, så derfor er det rart med flere elever. Det pointerer jeg også altid over for arbejdsgiverne, slutter han.