I overenskomsten er der aftalt Posefyld, som sikrer dig ved arbejdsskade og opsigelse.
I overenskomsten er der aftalt Posefyld, som sikrer dig ved arbejdsskade og opsigelse. Foto: Shutterstock
22. oktober 2021

Er du medlem af fagforeningen, har den og ESL sørget for, at du kan bevare din løn, hvis du skulle være så uheldig at få en arbejdsskade

Vidste du, at din fagforening som en af de eneste i landet har en overenskomst, der sikrer lønnen i forbindelse med en anerkendt arbejdsskade og opsigelse. Det kaldes ”Posefyld”. Læs, hvordan et medlem fik 85.000 kroner

Udtrykket ”Posefyld” kommer af, at man fylder lønningsposen op. Hvis du bliver fyret på grund af en skade, og skaden bliver anerkendt som en arbejdsskade af Arbejdsskadestyrelsen, kan din arbejdsgiver komme til at betale dig differencen mellem sygedagpenge og din normale løn i op til et år.

- Det er bestemt ikke en selvfølge, og det er endnu en fordel ved at være med i fagforeningen, siger næstformand i ESL, Michael Bovbjerg Hansen og forklarer, at kun meget få overenskomster indeholder sådan en bestemmelse.

- Det er en ekstra fordel, vi har i vores overenskomst. Skulle du komme i den situation, så sker det dog ikke af sig selv. Arbejdsgiver betaler ikke pr. automatik, så du skal rejse sagen, men det hjælper fagforeningen dig naturligvis med.

Et medlem fik 85.000 kroner
En ejendomsfunktionær blev 28. august 2020 sagt op på grund af for stort sygefravær. En stor del af fraværet har været på grund af en arbejdsskade. Ejendomsfunktionæren blev efterfølgende opsagt med sit normale opsigelsesvarsel, som er 6 måneder + 3 måneders godtgørelse.

Arbejdsskade blev anerkendt den 25. januar i år. 1. marts 2021 overgik medlemmet til sygedagpenge. Derefter henvendte medlemmet sig til fagforeningen, som efterfølgende henvendte sig til boligselskabet. Medlemmet har fået ”Posefyld” i 6 måneder fra 1. marts 2021.

Her er regnestykket
Medlemmets månedsløn var på 33.486 kroner. Han fik pr. 1. marts 19.222 kroner i sygedagpenge pr. måned.

Arbejdsgiveren skulle efterbetale 14.264,00 kr. pr. måned i 6 måneder. Det giver 85.584 kroner i alt.

- De penge ville han aldrig have fået, hvis han ikke havde været medlem af fagforeningen, som er en del af ESL, som har overenskomsten på området. Og det viser, at det kan være dyrt at stå udenfor fællesskabet, understreger Michael Bovbjerg Hansen.

Har du spørgsmål til ”Posefyld”, så kontakt din tillidsrepræsentant eller din fagforening.