Ejendomsfunktionær Ulfi Yücelbas har taget flere unge drenge under sine vinger. Her er han sammen med Shivan. Foto: Privat
Ejendomsfunktionær Ulfi Yücelbas har taget flere unge drenge under sine vinger. Her er han sammen med Shivan. Foto: Privat
18. august 2021

Ulfi hjælper de unge på rette vej

Når det er fyraften i Sundparken, kommer der liv i værkstedet hos ejendomsfunktionær Ulfi Yücelbas. Her lærer han unge rodløse at reparere ting og guider dem på rette vej i livet.

- Vi har stort set ingen hærværk i Sundparken, for de unge vil ikke være bekendt at ødelægge tingene, hverken overfor mig eller deres kammerater, siger Ulfi Yücelbas.

Han er ejendomsfunktionær i Andelsboligforeningen Odinsgaard i Sundparken i Horsens. Det er et af de boligområder, der har været på ghettolisten i længst tid.

Ulfi startede som ejendomsfunktionær i Sundparken for 5 år siden. På det tidspunkt var området i stigende grad præget af hærværk fra teenagedrenge, der kedede sig og lavede ballade. De gik rundt i større grupper og skræmte de andre beboere, og en del kom ind i en uheldig løbebane. Men sådan er det ikke længere, og det har Andelsboligforeningen Odinsgaard og deres medarbejdere, herunder den 51-årge ejendomsfunktionær, en stor del af æren for.

 For Ulfi har taget drengene under sine vinger, og efter fyraften åbner han sit værksted, hvor han lærer dem at bruge hænderne til at reparere ting fremfor at ødelægge dem. Her er plads til gode snakke om, hvordan man skal opføre sig, og Ulfi giver drengene selvtillid til at bryde ud af negative mønstre.

- Jeg lærer dem at bruge deres hænder, og samtidig gør jeg alt hvad jeg kan for at putte en masse positive ting ind i deres hjerner, så de kommer godt igennem deres skole og får en uddannelse, siger Ulfi.

Smitter af på de andre
Det er Andelsboligforeningen Odinsgaard, der i samarbejde med Ulfi har taget initiativet til at invitere drengene ind på værkstedet. Inden Ulfi fik jobbet som ejendomsfunktionær, havde han forretning i området, og derfor kendte han allerede mange af drengene og deres familier. Da han så, hvordan de unge drev omkring, tog han i samarbejde med Odinsgaard et initiativ, der har vendt den uheldige udvikling.

- Da jeg startede, havde vi en del hærværk. Det var drenge, der gik og kedede sig, som måske lige skulle vise sig overfor kammaraterne ved at slå en lampe i stykker eller skrive på en dør med tusch, fordi det var sjovt, fortæller Ulfi.

Men han fandt ud af, at det virkede præventivt at sætte de unge i gang med at reparere de ting, der blev ødelagt.

- Når de ser, hvor træls det er at vaske tusch af, opdrager det dem. Det smitter af på de andre unge, for når de smider affald, ved de godt, at det er ham den gamle vicevært eller deres kammerater, der skal rydde op. De vil ikke være bekendt at ødelægge tingene herude overfor mig og overfor deres venner, der så skal reparere det. På den måde er vi næsten kommet i nul med hærværk og drengestreger.

En, der forstår
Ulfi er ikke uddannet pædagog, men han er far, og så har han selv anden etnisk baggrund end dansk. Derfor forstår han drengene og ved, hvad de går igennem. De er mellem 13 og 16 år gamle, og det er en skrøbelig alder, hvor de har brug for opbakning fra en voksen, mener han.

- Mange af deres forældre er ikke på arbejdsmarkedet på grund af psykiske traumer. Så de mangler et positivt forbillede, der viser dem, hvorfor det er godt at gå på arbejde. Det forbillede forsøger jeg at være, siger Ulfi.

Mange af drengene føler sig udenfor i skolen, og forældrene har ofte ikke overskud til at tage sig af dem derhjemme. Så keder de sig og begynder at lave drengestreger med kammeraterne, og ofte bliver de mødt med fordomme, som de ubevidst kommer til at leve op til.

- Jeg har jo levet deres liv, så jeg ved, hvordan de tænker. Jeg har selv oplevet at komme til Danmark og mærket, hvor hårdt det kan være at høre alt det negative om indvandrere fra medierne og politikerne. Man føler, at det kan være lige meget, når man alligevel bliver beskyldt for alt muligt, fortæller Ulfi.

- Dertil skal man huske, at de kommer fra krig og ødelæggelse, og når de så finder et fredeligt sted at bo, bliver deres hjem kaldt ghetto og skal rives ned. Vi får dem til at føle sig rodløse, og det er det værste, vi kan gøre mod dem.

Skælder aldrig ud
Når drengene er sammen med Ulfi, får de alt den anerkendelse, de savner derhjemme og i skolen. Men Ulfi deler både ud af high fives og løftede pegefingre.

- Jeg taler med dem om, at de skal lade være med at gå i store grupper, for folk tror, de er med i en bande og bliver bange for dem, for de bliver højlydte og skræmmer folk, når de er mange sammen. Jeg holder dem lidt i ørerne og prøver at vise dem på rette vej.

Men der er også plads til et grin, for det er vigtigt at skabe en rar og positiv stemning, mener Ulfi, der aldrig skælder ud.

- Jeg møder dem i øjenhøjde og elsker at joke med dem. Mange af dem har kun fået skæld ud af voksne hele deres liv. De får ikke skæld ud af mig. Hvis de kommer til at gøre noget forkert, snakker jeg med dem om, hvordan vi undgår det igen. Det værste, man kan gøre, er at skælde dem ud hele tiden. Det lærer de ikke noget af.

Positive forbilleder
I øjeblikket har Ulfi 4 unge, der kommer et par timer om ugen i værkstedet. Besøgene foregår udenfor hans almindelige arbejdstid, og Andelsboligforeningen Odinsgaard har været nødt til at lave en venteliste, for der er flere unge, der gerne vil have en plads ved arbejdsbordet hos Ulfi.

- Det er godt at se, hvordan det positive smitter af på deres kammerater, siger han.

Hans indsats i Sundparken spreder positive ringe i vandet også udenfor værkstedet. For efterhånden er områdets drenge begyndt at se op til de unge, der får lov at komme hos Ulfi, og på den måde bliver de positive forbilleder for deres kammerater.

- De mangler nogle at se op til. Forældrene har det svært og har måske ikke så meget overskud til opdragelsen. Derfor har drengene ofte svært ved at skelne mellem rigtig og forkert. Det viser jeg dem, og det gør dem trygge at få nogle rammer.

- Jeg taler med dem om, hvordan deres opførsel påvirker deres liv fremadrettet, så de kommer ind på den rigtige bane.

Tak, Ulfi
Ingen i Sundparken er i tvivl om, at Ulfi gør en stor forskel både for boligområdet og for de unge. Det kan ses både på området og på bundlinjen.

- Som boligforening sparer vi en masse penge på at tage os af de her drenge, fordi vi undgår hærværk og drengestreger. Vi har næsten ingen skænderier eller naboballade, fordi de bliver en slags kolleger, der respekterer hinanden og de andre beboere, og det smitter af på hele området, fortæller Ulfi.

Men også på samfundsplan gør hans indsats en forskel. De sidste 4 drenge, der kom hos Ulfi har nemlig vist, at hans arbejde gør en forskel.

- De fik alle sammen minus i karakter, men nu er de kommet videre i uddannelse og klarer sig godt, fortæller Ulfi.

I samarbejde med Andelsboligforeningen Odinsgaard gør han alt, hvad han kan for at hjælpe områdets drenge bedre i gang med livet. Både for drengenes og sin egen skyld.

- Jeg gør det også for mine egne børn og børnebørns fremtid. Jeg vil ikke have, at et af de unge mennesker ender som kriminel og måske voldelig, for det kan også gå ud over mine børnebørn.

Ulfi er glad for, at han får sin arbejdsgivers opbakning til at arbejde med de unge drenge i området.

- Jeg er taknemmelig for, at min arbejdsplads og min leder Lars Mose har skabt rammerne for min indsats på området og gjort det muligt for mig at gøre en forskel, siger han.

Han håber, at andre boligforeninger vil starte lignende tiltag, for når han møder de drenge, han tidligere har haft på værkstedet, er han ikke i tvivl om, at deres indsats har virket.

- De takker mig, når jeg møder dem, for de er så glade for, at jeg hjalp dem videre. Det er godt at se, at det går dem godt.