Bent fik tilkendt førtidspension
Bent Christiansen fik hjælp og opbakning hele vejen, blandt andet af fagforeningen. Her er Bent (i midten) sammen med socialrådgiver Torben Krüger, Serviceforbundet (til højre) og næstformand i Ejendomsfunktionærernes Fagforening Syddanmark Peter Troelsen (til venstre).
Foto: Serviceforbundet
14. februar 2020

Bent fik hjælp af fagforening og arbejdsplads til at få førtidspension

Bent Christiansen gik fra arbejdsprøvning med henblik på fastholdelsesfleksjob til førtidspension på 1½ år. En hurtig sagsbehandling, der kun kunne lade sig gøre med en forstående arbejdsplads, en god sagsbehandler i kommunen og professionel og vedholdende hjælp fra fagforeningen.

- Nu passer du bare på dit helbred, så skal du ikke tænke på dit arbejde. Og hvis du får tilkendt førtidspension, tager vi pænt afsked, ligesom vi gør med alle andre medarbejdere.

Sådan sagde personalechef Carsten Friis til 59-årige Bent Christiansen, da det stod klart, at han var for syg til at passe et fleksjob og derfor var blevet indstillet til førtidspension. Bent Christiansen var ansat som ejendomsfunktionær i Kristiansdals boligforening i Odense, distrikt B.

Stor opbakning
I starten blev der arbejdet på et fastholdelsesfleksjob, men Bent Christiansens helbred blev dårligere og dårligere. 1. januar 2020 gik han på førtidspension efter et sagsforløb, der var kortvarigt i forhold til, hvad man ellers kan komme ud for.

- Jeg har mødt utrolig stor opbakning fra kolleger, tillidsrepræsentant, ejendomsmester og ledelse. Jobkonsulenten i kommunen har også været ok. Og så har jeg haft fagforeningen til at hjælpe mig i hele forløbet.

- Sådan et sagsforløb er forvirrende og tidskrævende. Det kan man ikke klare alene og slet ikke, når man er syg, siger Bent Christiansen, der blev ansat som ejendomsfunktionær i boligforeningen i 2003. Først som afløser og fra 2005 som fastansat.

Pressede sagen igennem
- Det er desværre ikke usædvanligt, at sådan en sag kan vare 3-5 år, siger socialrådgiver i Serviceforbundet Torben Krüger, der sammen med næstformand i Ejendomsfunktionærernes Fagforening Syddanmark Peter Troelsen har hjulpet Bent Christiansen.

- Dog kan fagforeningen være med til at presse på, så sagen kommer hurtigere igennem. Vi har haft et godt samarbejde med Odense kommunes sagsbehandler.

- Det er meget svært at klare sådan et forløb alene. Vi ved, hvad der kræves af dokumentation, hvordan arbejdsprøvning kommer i stand, hvordan de forskellige møder foregår osv. Og vi er ved medlemmets side hele vejen. I Bent tilfælde var det også en stor hjælp, at hans arbejdsgiver var meget positiv, og at kommunen var hurtig til at godkende.

Stigende problemer med helbredet
Bent Christiansen fik problemer med helbredet i 2009 og fik en §56 aftale, som betyder, at arbejdsgiveren kan få sygedagpengerefusion fra den første fraværsdag. I 2018 var han igennem en operation, som gik galt. Han måtte opereres igen og var sygemeldt i godt 3 måneder. Herefter kunne han ikke magte et fuldtidsjob.

- Jeg slæbte mig på arbejde, men efter kort tid stod det klart, at jeg heller ikke kunne klare at arbejde 3 timer om dagen. Så fik jeg færre timer, men blev sygemeldt igen. Det duede jo ikke. Jeg var rigtig ked af det i forhold til kollegerne og min arbejdsplads. Men de har været utrolig søde og forstående, siger Bent Christiansen, der egentlig er uddannet murer, men forlod faget for at blive ejendomsfunktionær.

Nu går han hjemme og gør det, han kan holde til. Han savner sit job og kollegerne, men er glad for, at der kom en afklaring.

Kontakt afdelingen med det samme
Heldigvis for Bent Christiansen kontaktede han sin fagforening tidligt i forløbet, og det er meget vigtigt.

- Jeg ser desværre en del, som går alt for længe, inden de kontakter deres afdeling. Nogle nærmer sig de 120 sygedage, inden de kommer til os, og så er det sværere at hjælpe dem, fordi de oven i sygdomsproblemerne også bliver fyret, forklarer næstformand Peter Troelsen, Ejendomsfunktionærernes Fagforening Syddanmark.

- Derfor er mit råd, at du skal kontakte din afdeling så hurtigt som muligt. Så tager vi en snak om tingene og finder ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe dig. Vi kommer gerne hjem til dig, hvis du er mest tryg ved det.

- Vi går med dig til møderne, og det er vigtigt, fordi vi møder op med autoritet og viden. Vi kender reglerne og overenskomsten og kan stille de rigtige spørgsmål og argumentere for din sag. På den måde kan vi også fremskynde nogle ting i din sag.

Ville ikke opgive jobbet
Peter Troelsen fortæller, at Bent Christiansen nødig ville forsømme sit arbejde.

- En del af opgaven var at få Bent til at indse, at han var for syg til at arbejde. Det er svært, når man er meget pligtopfyldende. Vi havde kontakt til arbejdsgiveren i forbindelse med Bents arbejdsprøvning, og ejendomsmesteren skrev en observation om Bents arbejdsevne.

- Vi havde også kontakt til sagsbehandleren i kommunen og var med til alle møderne. Da det til sidst stod klart, at en førtidspension var det bedste for Bent Christiansen, var vi med til mødet med rehabiliteringsteamet, der indstillede Bent til førtidspension.

- I denne sag har vi heldigvis haft nogle forstående modparter. Sådan er det ikke altid, og derfor kan sagsbehandlingen trække ud. Men det lykkes i de fleste tilfælde at få et tilfredsstillende resultat, slutter Peter Troelsen.   

Fakta om førtidspension

I 2017 (nyeste tal) fik omkring 10.000 mennesker tilkendt førtidspension.

Førtidspension kan være en mulighed, hvis du er fyldt 40 år, og din arbejdsevne er varigt og så væsentligt sat ned, at du ikke kan arbejde i et almindeligt job eller i et fleksjob.

Det er kommunen, der vurderer, om du har ret til førtidspension. Du skal som udgangspunkt have deltaget i et ressourceforløb først.

Til brug for vurderingen af din arbejdsevne laver kommunen en rehabiliteringsplan i samarbejde med dig. Planen beskriver blandt andet dine ressourcer og muligheder i forhold til krav, der stilles på arbejdsmarkedet.

Læs mere om førtidspension