Privat foto. Camilla Birch
Camilla Birch, EFK
Privat foto.
29 dage siden

Når Camilla kommer på besøg, får fagforeningen nye medlemmer

Camilla Birch besøger arbejdspladser på Sjælland og Bornholm.

”Hej, det er Camilla fra EFK. Jeg er i Slagelse i næste uge, skulle jeg ikke tage at kigge forbi hos jer?”, sådan lyder det, når Camilla ringer rundt for at aftale besøg.

Camilla er organiser i EFK. Hun tager rundt og besøger arbejdspladser på Sjælland og Bornholm. Hendes mål er at have mindst ét arbejdspladsbesøg om dagen. 

Camilla kommer ud til både store og små arbejdspladser. Selvom en arbejdsplads er lille, kigger Camilla gerne forbi, og hun har altid kage med.

Information om overenskomst og ris og ros til fagforeningen
Når Camilla kommer på besøg, går snakken ofte om ting i overenskomsten, som kollegerne på arbejdspladsen gerne vil vide mere om. Det kan være om fritvalgsordningen, seniorfridage, kompetencefonden, reglerne for fridage og meget andet. Camilla kan de fleste overenskomster uden ad.

Krav til overenskomsten er også noget, der ofte snakkes om. Mange efterlyser betalte frokostpauser og håndværkertilskud.

Især lønnen er et populært emne, som fx hvordan man får mere i løn? Flere efterlyser et tillæg, når de udfører håndværkerarbejde, for eksempel hvis ejendomsfunktionæren er uddannet blikkenslager, elektriker eller lignende og bruger sin uddannelse, som en del af det daglige arbejde.

”Så tager vi en snak om, hvordan det kan bruges i en personlig lønforhandling om tillæg,” fortæller Camilla. ”Mit råd er ofte, at du skal regne ud, hvor meget du sparer virksomheden for ved at have dig ansat. Indhent fx 3 tilbud på noget af det arbejde, som du udfører.”

Når Camilla kommer på besøg, falder talen også ofte på ris eller ros til fagforeningen. Men faktisk er det medlemmerne, der helt selv bestemmer, hvad der skal snakkes om. Men har de ingen særlige ønsker, skal Camilla nok føre ordet. Hun er godt skåret for tungebåndet.

Flere burde snakke om efteruddannelse
På nogle besøg bliver der talt om efteruddannelse, og overenskomstens muligheder for at tage betalt efteruddannelse.

Ejendomsfunktionærerne får flere og flere opgaver, og det giver stress. De mange store forandringer giver et psykisk pres, men jo mere efteruddannelse man tager, jo bedre rustet er man, oplever Camilla:

”Kravene til en ejendomsfunktionær i fremtiden er ikke de samme som i dag. Derfor bør mange flere tage efteruddannelse. Der er især brug for, at flere ejendomsfunktionærer lærer om ny teknologi - programmer, droner og den slags.”

Fagforeningen er blevet bedre til at holde på medlemmerne
I en del år er afdelingens medlemstal faldet, men efter Camilla blev ansat stoppede medlemsafgangen. Det skyldes både, at afdelingen får nye medlemmer, men også at besøgene på arbejdspladsen er med til at fastholde medlemmer. Det svarer til 80-100 medlemmer om året, der ikke længere mistes.         

Når Camilla er på besøg på arbejdspladser, møder hun af og til nogen, som ikke er medlem af fagforeningen:

”Mange siger, at vi jo har frit fagforeningsvalg i Danmark. Og det har vi, MEN så alligevel ikke. Det er nemlig kun den fagforening, som har tegnet overenskomsten, som kan føre en faglig sag, hvor overenskomsten skal fortolkes. Så giver det jo ingen mening at stå i en anden fagforening, som ikke kan hjælpe,” forklarer Camilla dem, og ofte kommer hun hjem med et nyt medlem.

Unge vil gerne lave fagligt arbejde
Camilla Birch er uddannet dyrepasser samt bachelor i jordbrugsvirke. Hun har tidligere arbejdet som organiser i 3F BJMF, hvor der er mange unge medlemmer.

”En ting jeg har opdaget, når jeg er på arbejdspladsbesøg er, at unge gerne vil være fagligt aktive, hvis de får muligheden”, fortæller Camilla, som selv er 28 år.

 


Vigtige nyheder